Eğer kronik bir hale gelirse insanların sağlığını kötü etkiler. Özellikle çocukluk dönemlerinde büyüme ve gelişmenin duraksamasına bile neden olabilmektedir. Yetişkinlerde ise vücut fonksiyonlarında bozulmalara yol açabilir.
Bu durum iki gruba ayrılır. İlki yetersiz beslenme olup vücudun gereksinimlerini karşılayacak biçimde protein, kalori, vitamin ve mineral alamama halidir. İkinci grup ise fazla beslenmedir. İhtiyaçtan fazla protein alma, yağ tüketme, aşırı kilo alma da bir malnütrisyondur. Bu da beraberinde sağlık sorunlarını getirir.
Dolayısıyla malnütrisyon sadece yetersiz beslenme ile sınırlı değildir. Sağlıklı bir yaşam için düzenli ve doğru bir düzen oluşturulmalıdır.
Malnütrisyon Belirtileri Neler?
malnütrisyon belirtileri neler? Bu durumu bilmek sizde veya bir tanıdığınızda, yakınınızda varsa tespit etmeye yardımcı olur. Böylece önlemler de hızlı bir şekilde alınabilir;
- Depresyon ve anksiyete
- Asabiyet
- Odaklanma zorluğu
- Halsizlik ve yorgunluk
- Yaraların geç iyileşmesi
- Karında şişlik
- Saçlar ve ciltte kuruma
- Kilo kaybı
- Kas kütlesinde azalma
- Yanak ve göz kürelerinde çökme
Bu gibi belirtilerde kısa sürede hekime gidilmelidir. Malnütrisyon eksikliği farklı şekilde görülür. Çinko, A vitamini, demir eksikliği ve iyot eksikliği bunlardan bazılarıdır. Bu durumlara zihinsel sağlık sorunları, gıda güvencesinin olmaması, sindirim sistemi rahatsızlıkları, aşırı alkol tüketimi gibi durumlar girmektedir.